ویژگی های روانشناختی و جامعه شناختی مرتبط با روحیه کارآفرینانه در دانشجویان مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی

2 عضو هیئت علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان- گروه ترویج و آموزش کشاورزی

چکیده

این پژوهش که با هدف شناسایی برخی ویژگی­های روان­شناختی و جامعه­شناختی مرتبط با روحیه کارآفرینانه در دانشجویان انجام گرفته، از لحاظ هدف کاربردی و از نظر چگونگی گردآوری داده­ها توصیفی- پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان تحصیلات­تکمیلی دانشگاه کشاورزی و منابع­طبیعی رامین خوزستان به شمار 262تن تشکیل داده­اند. نمونه آماری پژوهش با استفاده از جدول مورگان و کرجسی به شمار 170تن برآورد شد. ابزار گرد­آوری داده­ها دو آزمون استاندارد تأیید شده توسط مرکز کارآفرینی دانشگاه شهید چمران اهواز (آزمون جامع کارآفرینی و آزمون کنترل درونی) و پرسشنامه­ای محقق­ساخت بود. براساس یافته­های توصیفی سطح روحیه­کارآفرینانه در جامعه مورد پژوهش درحد پایین بود و در بیشتر دانشجویان، ویژگی­های خلاقیت، عزم­و­اراده، کنترل­درونی و توفیق­طلبی درحد بالا و ویژگی­های خطرپذیری و استقلال­طلبی درحد پایینی قرار داشتند. براساس یافته­های استنباطی پژوهش بااطمینان 95درصد با استفاده از آزمون من وایت نی روحیه کارآفرینی بر پایه مقطع­تحصیلی تفاوت آماری معنی­داری داشت. همچنین با اطمینان 95درصد با استفاده از آزمون کروسکال والیس خلاقیت دانشجویان در دانشکده­ها و رشته­های تحصیلی تفاوت آماری معنی­داری وجود داشت و دانشجویان دانشکده مهندسی­زراعی و عمران روستایی و گروه آموزشی مکانیزاسیون در مقایسه با دیگر دانشکده­ها و رشته­ها دارای خلاقیت بیشتری بوده­اند. در زمینه میزان تاثیر آموزش‌عالی در رشد ویژگیهای روان­شناختی کارآفرینی دانشجویان، نتایج بیانگر آن است که از دیدگاه دانشجویان، آموزش‌عالی می­تواند در رشد ویژگیهای توفیق­طلبی و استقلال­طلبی بیشترین تاثیر را داشته باشد. ویژگی سرمشق گرفتن از افراد کارآفرین بیشترین اهمیت را در بین ویژگی های جامعه­شناختی دانشجویان داشت. در این رابطه دیدارونشست دانشجویان با افراد کارآفرین و بازدید از مؤسسه­های کارافرین در حد بالایی برای دانشجویان اهمیت داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Identification of psychological and sociological features associated with the entrepreneurial spirit among graduate students of Ramin Agriculture and Natural Resources University

نویسندگان [English]

  • sheyda jahangiri 1
  • masuod baradaran 2
  • bahman khusravipour 2
  • mansour ghanian 2
چکیده [English]

This study aims to identify psychological and sociological characteristics associated with the entrepreneurial spirit in students. Research method of this study was survey research. The data collection tools was a researcher-made questionnaire plus two standard tests. Total population was 262 graduate students of Ramin Agricultural and Natural Resources University and 170 persons of them were selected randomly by Krejcie and Morgan Table. Based on the results the entrepreneurial spirit in our study was relatively poor and the majority of students' had quite desirable characteristics of creativity, Internal control center, need for achievement, dedication and determination but undesirable risk taking Propensity and independence features. In the level of Ninety-five percent, there is a significant statistical difference between entrepreneurial spirit in terms of educational and employment history. also in the level of Ninety-five percent and Ninety-nine percent, there is a significant difference in terms of faculty and academic disciplines, is in the creativity feature, Thus agricultural and rural engineering college student and Mechanization Department, compared to other faculties and disciplines have been more creative. In the level of Ninety-five percent, there is a positive correlation between entrepreneurial spirit and need for achievement with educational level and in the level of Ninety-nine percent there is a negative correlation between dedication and determination with birth order. In the level of Ninety-five percent there is a positive correlation between creativity with Education level of mother

کلیدواژه‌ها [English]

  • agricultural higher education
  • Graduate Students
  • entrepreneurial spirit
  • sociological characteristics
  • psychological characteristics
احمدپور داریانی، م.(1380). کارآفرینی تعاریف، نظریات، الگوها. تهران: انتشارات پردیس، شماره 57، تابستان 1380. ص 77.
احمدپور داریانی، م.(1382). آیا کارآفرینی استراتژی دانشگاه‌ها را تغییر می دهد. رهیافت، شماره 29، بهار 1382. صص 25-15.
ارشید، ج.(1368). بررسی رابطه بین موفقیت شغلی معلمان و مرکز کنترل. (پایان نامه کارشناسی ارشد). دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تهران.
استادزاده، ز.(1382). کارآفرینی، توسعه و اشتغال. رهیافت، شماره 29، بهار 1382. صص 80- 71.
ایزدی، ن.و عطائی، پ.(1392). کارآفرینیروستاییونقشترویج وآموزشکشاورزیدرتوسعهآن. فصلنامه نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، سال یازدهم، شماره40 ، تابستان 1392. صص 34-30.
آراسته، ح. ر.(1382). کارآفرینی و آموزش عالی: اصول و موانع. رهیافت، شماره 29، بهار 1382.
بدری، ا. (1384). بررسی قابلیت­های کارآفرینی دانشجویان دانشگاه اصفهان. (پایان نامه کارشناسی ارشد). دانشکده علوم تربیتی دانشگاه اصفهان.
جاهد، ح.، آراسته،ح.ر.و جعفری،پ.(1390). تعیین تبیین عوامل فردی موثر در تجاری‌سازی نتایج پژوهش؛ مطالعه موردی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات. فصلنامه علمی-پژوهشی سیاست علم و فناوری، سال چهارم، شماره 1. صص 16-1.
جواهری, ف.و س. قضائی.(1383). موانع کارآفرینی زنان: بررسی تاثیر نابرابری جنسیتی بر کارآفرینی زنان در ایران. مجله جامعه شناسی ایران، دوره پنجم، شماره2. صص 178-161
حسینی،م. و عزیزی، ب.(1386). بررسی عوامل مؤثر در توسعه­ی روحیه و مهارت­های کارآفرینی در میان دانشجویان سال آخر دانشکده­ی کشاورزی دانشگاه تهران. مجله علوم کشاورزی ایران. دوره 38-2، شماره 2. صص251-241.
رضایی، م. و رهسپار، ط.(1388). بررسی چگونگی ویژگی­های کارآفرینی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد داراب. فصلنامه علمی– پژوهشی رهیافتی نو در مدیریت آموزشی. سال دوم، شماره چهارم. صص62-45.
رضایی،ع. م.، ابراهیمی،ق. ص.، دلاور، ع. و رضایی، ن.(1393). پیش بینی خلاقیت بر اساس ویژگی های شخصیتی. نشریه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی، دوره3، شماره4.صص20-1.
رنجبریان، ر.(1391). نقش فرهنگ کارآفرینی در توسعه و آموزش کارآفرینی دانشجویان. اولین همایش ملی کارآفرینی، 24 آبان ماه 1391، خمینی شهر- ایران.
زالی،م. ر.، مدهوشی،م. و کردنائیج،ا.(1386). ارزیابی مشخصه­های کارآفرینی دانشجویان (مورد مطالعه: دانشگاه مازندران). فصلنامه مدرس علوم انسانی، ویژه نامه مدیریت. صص 113-81.
زمانی، غ. و شریف­زاده،م.(1385). روحیه کارآفرینی در دانشجویان کشاورزی : مطالعه موردی دانشگاه شیراز. مجله علوم کشاورزی ایران، دوره 37، شماره 1. صص 115-107.
سلیمانی، ع. و یعقوبی­فرانی،ا.(1390). نقش دانشگاه‌ها در ایجاد و تقویت روحیه کارآفرینی دانشجویان. نخستین کنفرانس دانشجویی کارآفرینی در ایران،19 و 20 مهرماه، دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران. ص40.
شریف­زاده، ا.، عبدالله­زاده، غ.و شریفی،م.(1392). عامل­های تاثیرگذار بر کارآفرینی دانشگاهی در آموزش عالی کشاورزی. فصل­نامه علمی- پژوهشی پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 25، تابستان 1392. صص 87-72.
علم­بیگی، ا.، آقاپور، ش. و اکبری، م. ر.(1394). اعتبارسنجی ابعاد شور کارآفرینی دانشجویان: جستاری روان شناختی در تحول آموزش­های کارآفرینی در آموزش عالی کشاورزی. توسعه کارآفرینی، دوره 8، شماره 2. صص 311-293.
علوی، س. ا.(1382). کارآفرینی و رسالت دانشگاه. فصلنامه رهیافت، شماره 29. صص 34-27.
علی­بیگی، ا. ح.، اطهری، ز. و بارانی، ش.(1387). تحلیل روحیه کارآفرینی دانشجویان علمی - کاربردی کشاورزی مطالعه موردی استان کرمانشاه. همایش ملی توسعه کارآفرینی در آموزش های علمی کاربردی کشاورزی. صص 15-1.
فلاح­حقیقی، ن.، رضوانفر،ا.، کلانتری،خ. و رضوی،س. م.(1390). بررسی خصوصیات کارآفرینانه دانشجویان پردیس کشاورزی دانشگاه تهران. مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره 42-2، شماره 3. صص 366- 357.
قاسم نژاد مقدم، ن.(1389). ارزیابی میزان کارآفرینی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی. ابتکار و خلاقیت در علوم، سال اول، شماره اول. صص 20-2.
کاتبی­پور، م. و ضیاء، ب.(1393). بررسی تأثیر ویژگی های روان شناختی کارآفرینان در رشد و توسعه اقتصادی کشور ( مطالعه موردی دانشجویان کارآفرینی دانشگاه تهران ورودی سال 1391 ). مجله مدیریت بهره وری، سال هشتم ، شماره 31. ص ص 49 – 37.
کردنائیج، ا.، زالی،م. ر.، حیدر علی،ه. و شهاب الدین،ش.(1386). ابزار سنجش ویژگی‌های شخصیتی کارآفرینان ایرانی. تهران: دانشگاه تربیت مدرس.
مصلح شیرازی، ع.(1384). مقایسه ویژگی­های کارآفرینی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه شیراز. سمینار توسعه کارآفرینی و تجلیل از زنان کارآفرین. شیراز 16-17 مرداد ماه. صص 16-1.
منوری­فرد، ف.، خسروی­پور، ب.، کرانی، ز. و صالحی، ل.(1392). تحلیل عاملی متغیرهای ایجاد روحیه­ی کارآفرینی در کشاورزان کرمانشاه. فصل­نامه علمی- پژوهشی پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 25، تابستان 1392. صص 24-16.
موحدی، ر.، یعقوبی فرانی،ا.، خداوردیان،م. ر. و زارعی، ش.(1389). بررسی روحیه کارآفرینی دانشجویان کشاورزی و شیوه­های بهبود آموزش کارآفرینی. مجله پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، سال سوم، شماره 3. صص 81-65.
موسوی مشهدی، س. م.(1382). نقش کارآفرینی در توسعه صنعتی و اقتصادی. رهیافت، شماره 29، بهار 1382. صص 41- 35.
نورحسینی، س.ع.، دوزنده،پ.، اللهیاری،م.ص. و عشوری،د. (1392). ویژگی های کارآفرینی از دیدگاه فازی دانشجویان کشاورزی دانشگاه تهران(دولتی) و دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت و کرج(غیردولتی). فصل­نامه علمی- پژوهشی پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 27، زمستان 1392. صص 98- 84.
 
Alvarez, S. A. and Busenitz, L. W.(2001). The entrepreneurship of resource- based theory. Journal of Management, Vol. 27:755-775.
Baron, R. A.(2000). Psychological Perspectives on Entrepreneurship Cognitive and Social Factors in Entrepreneurs' Success. Current Directions in Psychological Science February 2000 vol. 9 no. 1 15-18.
Faris, S.(1999). Seeking entrepreneurial origins: Are entrepreneurs born or made?. Available at: http: www.celcee.edu/.
Frese, M. and Gielnik, M. M.(2014). The Psychology of Entrepreneurship. Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior, Vol. 1: 413-438
Gurol, Y. and Atsan, N.(2006). Entrepreneurial Characteristics among University Students: Some Insights for Entrepreneurship Education and Trining in Turkey. Education and Training, 48(1), pp: 25- 38.
Harveydean, R.(2000). Training entrepreneurship at universities: A Swedish case. International entrepreneurship Conference proceedings.
Hayton, J.(2005). Promoting corporate entrepreneurship through human resource management practices: A Review of empirical research, HumResource Management Review, volume 15, Issue 1.
Hisrich, R., Langan Fox, J., and Grant, S.(2007). Entrepreneurship research and practice: A call to action for psychology. American Psychologist, 62, 575−589.
Howard, S.(2004).Developing Entrepreneurial Potential in youth: The Effects of Entrepreneurial Education and Venture Creation. University of South Florida, pp. 3-17.
Liang, T. W.(2002). Entrepreneurship and Innovation in the Knowledge-based Economy:Challenges and Strategies. Report of the APO symposium on Entrepreneurship in knowledge – based industry, Taipei, Republic of China.
Montgomery. M., Johnson. T., Faisal. S.(2005). What kind of capital do you need to start a business: financial or human? The Quarterly Review of Economics and Finance, Volume 45, Issue 1, February, Pages 103-122.
Obschonka, M., Silbereisen, R. K., Schmitt Rodermund, E. and Stuetzer, M.(2011). Nascent entrepreneurship and the developing individual: Early entrepreneurial competence in adolescence and venture creation success during the career. Journal of Vocational Behavior 79. 121–133.
Sookhtanlo, M., Rezvanfar, A. and Hashem, S. M. (2009). Psychological Capabilities Affecting Agricultural Students Entrepreneurship Level: a Comparative Study. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 5(2).